Mitenkäs myrskyssä luovitaan?


Väitän, että olennaisin lapsen leikkiä tukevista tekijöistä on turvallinen tunneilmasto. Jos lapsi joutuu olemaan varuillaan tai pelkäämään, hän ei pysty leikkimään luovaa, pitkäkestoista mielikuvitusleikkiä, eikä saa eväitä omien tunteidensa käsittelyyn. Mistä tunneilmaston turvallisuus koostuu, ja kuinka kiireiden, työpaineiden tai lastenhoidon kuormittama aikuinen voi sitä ylläpitää? Entä jos lapsi tai aikuinen välillä menettää hermonsa ja raivostuu, kuinka tilanne hoidetaan niin että lapsella on ajoittaisista myrskyistä huolimatta sellainen olo, että ei joudu tuuliajolle vaan homma on hallinnassa?


Osallistuin Kasvun Taian tuottamaan Myrskyn sydän -verkkovalmennukseen keväällä. Kurssi sinänsä ei liity leikkimiseen, mutta sen sisältö ehdottomasti tukee leikkejä, kuten myös muuta lapsen ja aikuisen hyvinvointia. Lähtökohta on se, miten aikuinen pystyy pitämään oman toimintansa kontrollissa, vaikka lapsi raivoaa. Eväitä kurssilta kuitenkin saa myös muuhun omien tunteiden hallintaan ja käsittelyyn.

Yksi tärkeimmistä kurssin myötä saamistani oivalluksista oli se, että aivoissa on “ylätie” jonka ohjaama toiminta on tietoista, ja “alatie”, jonka ohjauksessa ihminen toimii tunteiden varassa ja järki on kytketty pois päältä. Kun hermot menevät ja kontrolli häviää, ollaan alatiellä. Suuttua saa ja se on hyväkin, kaikki tunteet ovat ok kunhan toiminta on hallinnassa. Mutta miten vältän luiskahtamisen alatielle? Ei se aina ole helppoa, mutta onneksi tätäkin voi harjoitella, ja siihen on olemassa ihan konkreettisia vinkkejä ja harjoituksia.

Muistelepa hetkinen, saitko lapsena tuntea ja ilmaista kaikkia tunteitasi, myös suuttumusta? Millaisen mallin lähelläsi eläneet aikuiset antoivat sinulle vihan käsittelyyn tai ilmaisemiseen? Jos jompikumpi näistä liikauttaa sisälläsi kipeää tai hankalaa kohtaa, niin tämä kurssi voi avata keinoja siihen, ettet siirrä oppimaasi mallia suoraan omille lapsillesi.

Olen niin kiitollinen siitä, että nykyään on tarjolla monenlaisia vanhemmuutta tukevia koulutuksia, tietoa ja vinkkejä! Lempeällä, myötätuntoisella mutta jämäkällä tavalla esitettynä tieto menee perille, ja harjoitusten kautta kuka tahansa voi muokata omia regointi- tai toimintatapojaan rakentavammiksi. Me, minä ja sinä, pystymme auttamaan myös omia lapsiamme kasvamaan tasapainoisiksi ja antamaan heille keinoja selvitä elämän rikkaassa tunnemyllerryksessä.

Olemme purjehtineet koko perheellä jonkin verran, emme onneksi myrskyssä mutta melko kovassa tuulessa kyllä. Mitä kovempi tuuli, sitä pienemmillä purjeilla mennään. Järkevin teko myrskyn sattuessa on lopettaa luoviminen, laskea purjeet ja ajaa moottorin avulla lähimpään rantaan. Mieti, kuinka yksinkertaista! Ihan sama juttu toimii tunteissakin. Jarruta, hengitä, mene rauhalliseen paikkaan – ja kun pahin myrsky on laantunut, selvittele tuliko vahinkoja, miten ne korjataan ja mihin suuntaan jatketaan, että matkanteko on turvallista

Seesteisiä hetkiä arkeesi, ja armollisuutta myös myrskyisiin hetkiin!
-Maria

www.leikiniloa.fi












   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauva, leikit ja vauvaleikit

Leikkivä lapsi kodin ilmapuntarina

Vuoristohotelli kotona